Varnhems klosterkyrka och Kata Gård

Mellan Skövde och Skara ligger Varnhems klosterkyrka, Birger Jarls viloplats. Klostret etablerades i mitten av 1100-talet, men ett stenkast bort byggdes en av de första kyrkorna i Västergötland ungefär hundra år tidigare. Av denna finns bara ruiner kvar.

Sedan 2005 driver Västergötlands museum det arkeologiska forskningsprojektet Varnhem innan munkarna kom. I projektet har kyrkoruinen undersökts. Denna är intressant inte minst eftersom kyrkan byggdes i sten, vilket var ovanligt vid den här tiden. Den äldsta stenkyrkan i Norden anses vara den som byggdes i Roskilde på 1030-talet, bara något decennium innan kyrkan i Varnhem uppfördes.

Till de mest spännande arkeologiska fynden i området hör graven från en kvinna vid namn Kata, som dog ungefär 30-35 år gammal. Den påkostade graven intill stenkyrkan vittnar om att hon var en mäktig kvinna. Katas skelett har inga förslitningsskador, vilket antyder att hon hade en hög social status och inte arbetade mycket med kroppen.

Jag besökte Varnhem i helgen tillsammans med min mamma och morfar. På bilden högst upp i det här inlägget syns klosterkyrkan och Katas grav. På bilden ovan promenerar vi i klosterkyrkans örtagård, som anlades enligt cisterciensordens detaljplaner på 1100-talet.

Nedanför klosterkyrkan ligger ett litet café som serverar lunch och fika. Området är värt ett besök för den som är intresserad av historia och arkeologi, eller för den som vill upptäcka det vackra Skaraborg.

I landskapet kring Varnhem blandas nämligen den västgötska slätten med böljande kullar och porlande vattendrag. Bara någon mil bort ligger också Hornborgasjön, där tiotusentals tranor samlas på våren innan de flyger vidare till sina häckplatser längre norrut.

Källa

Vretemark, M. (2018). Kristna vikingar i Varnhem. Västergötlands museum.