Anundshög i Badelunda socken

Strax öster om Västerås ligger gravhögen och fornminnesområdet Anundshög. Själva gravhögen, som är nio meter hög och 64 meter i diameter, är Sveriges största. Den kan dateras till runt 210-540 e.Kr. och är alltså något äldre än Kungshögarna i Gamla Uppsala.

Området var bebott åtminstone för 3 200 år sedan, men var som maktcentrum viktigast mellan ungefär 500-1400 e.Kr. då det bland annat fungerade som tingsplats. Det är inte känt vem ”Anund” var, fast namnet figurerar på runstenar i området som har rests ungefär samtidigt som storhögen.

Kring storhögen finns flera mindre gravhögar och hela fem skeppssättningar. Stenskeppet närmast storhögen är 53 meter långt medan det bortre är 51 meter. Båda skeppssättningarna har en mindre, rund, sten i mitten. Tolkningen är vanlig att dessa markerar skeppets mast och därför kallas de ofta för maststenar.

De senaste arkeologiska utgrävningarna i området gjordes 2017 och 2018, men storhögen har aldrig blivit fullständigt undersökt. År 1788 grävde några drängar bort en del av högen i ett plundringsförsök, men gav upp när de nådde stensättningen närmast det som troligtvis är en brandgrav. Hålet som drängarna lämnade efter sig fylldes igen först på 1970-talet.

Anundshög är idag mycket besöksvänligt. Där finns en vandringsled, picknickbord och sittplatser och ett café med konstutställningar. Sväng av från E18 vid Anundshögsmotet och följ skyltarna i fem minuter. Eller ta helt enkelt sikte på storhögen – den syns lång väg.

Källor

Anundshög: Ett tusenårigt maktcentrum. Om Anundshög. Hämtad 2019-02-21.

Bäck, M., Jonsson, K., Lindeberg, M. & Sanmark, A. (2018). Tingsplatsen vid Anundshög. Medeltida tingsstuga och järnålderslämningar i Badelunda. Stiftelsen Kulturmiljövård (Rapport 2018:17).

Ekero Eriksson, K. (2018). Gamla Uppsala. Människor och makter i högarnas skugga. Norstedts.

Tervalampi, J. Olika tolkningar om Anundshög. Hämtad 2019-02-21.

Visit Västerås. Anundshög. Hämtad 2019-02-21.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

WordPress.com.