Allt som är bra med socialdemokratin är liberalt

”Om man skall karaktärisera [1880-talets] fackföreningsrörelse i politiskt avseende”, skrev Sigfrid Hansson, statsminister Per Albins äldre bror, i Tiden år 1926, ”nödgas man närmast beteckna den som en liberal arbetarrörelse.” Innan agitatorer som August Palm predikade om ”det socialistiska giftet” hade liberaler författat det första svenska fackföreningsprogrammet, under mottot ”Aktning för den nitiske arbetaren! Vördnad för den välvillige kapitalisten!”

Detta var innan Socialdemokraterna bildades 1889 och innan dess fackliga gren Landsorganisationen bildades 1898. Socialdemokratin må ha varit tidiga försvarare av arbetares rättigheter, men det var liberaler som visade vägen.

Vid flera avgörande tidpunkter i den svenska socialdemokratins historia har den liberala linjen vunnit. Man valde reformismen och inte revolutionen 1917. Saltsjöbadsavtalet 1938 var en marknadslösning. Den svenska arbetarrörelsen har omfamnat den liberala demokratin och ofta en optimistisk attityd till kapitalismen. Såhär står det i Socialdemokraternas partiprogram från 2013:

När marknaden fungerar som bäst är den en kraftfull katalysator för människors uppfinningsrikedom och kreativitet. Denna dynamik har skapat ekonomiska resurser som bidragit till att förbättra våra liv och till att lyfta stora delar av mänskligheten ur fattigdom.

Det som är bra med arbetarrörelsen är lika mycket liberalt som socialdemokratiskt. Men tyvärr är Partiet även mycket annat.

I höstas fick till exempel Socialdemokraternas ungdomsförbund uppmärksamhet i media då det visade sig att moderpartiet har skapat en lucka i lagen som tillåter dem att finansiera sin verksamhet genom lotteriförsäljning. Det kan inte heller ha undgått någon att partiet fortsätter att placera ut trogna medlemmar på viktiga myndighetsposter, som när man gjorde Ilmar Reepalu till chef över utredningen av offentligfinansierade välfärdstjänster.

Vidare vet alla med insyn i socialdemokratin att det finns historia och så finns det bommersvikshistoria – den som Partiet lär partisterna att rabbla. Man ska tacka arbetarrörelsen för allt som är gott och glömma allt som inte är det, om det inte kan skyllas på borgarna förstås.

Socialdemokratin har alltid haft svårt att för det första skilja mellan partiet och statsmakten, och för det andra mellan statsmakten och det övriga samhället. Partiet är Sverige och Sverige är Partiet.

Lyckligtvis är socialdemokratin på nedgång i hela Europa. Det socialdemokratiska projektet hör till en 1900-talsidé som har prövats och som folket väljer bort. Det finns bättre alternativ, inte minst under det liberala paraplyet. Under det ryms arbetsskyddet, statsindividualismen och den sociala rättvisan. Socialdemokratin behövs inte.

Men helt uträknad är den inte ännu. Socialdemokraterna kommer förmodligen bli största parti i ytterligare några val. Liberaler borde sluta tänka på socialdemokratin som en fiende som måste slås ned och i stället som en stor maskin som man kan hjälpa till att montera ned. Lägga till vila.

Socialdemokratin, å sin sida, borde ansluta sig till liberalismen igen. Nyss basunerade man ut att valet 2018 står mellan trygghet och liberal migration. För tydlighets skull, eftersom det strider med allt partiet tidigare har sagt, är det inte liberal migration Socialdemokraterna stöder. Man gör högerpopulismen sällskap eftersom man tror att det kan ge röster. Det är principlöst, men följdriktigt för ett parti med makten som ledstjärna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

WordPress.com.