Igår bytte Folkpartiet namn till Liberalerna. Det som tidigare bara var ett skämt har därmed blivit allvar. Liberalerna (uhhh, det gör ont att skriva) motiverar namnbytet med att ”vi ska heta det vi är!” Det är så otroligt folkpartistiskt att döpa sig till någonting andra använder som en beskrivning – på så vis tvingar de andra att beskriva sig annorlunda eller, tja, att bli folkpartister.

Jag är mycket tveksam till att det nya namnet passar partiets politik och gjorde därför ett litet stickprov under rubriken ”Politik A-Ö” på Liberalernas hemsida (min fetstil):

För att hålla nere alkoholskadorna vill vi behålla alkoholskatten och Systembolagets monopol.

Vi tycker att arbetslöshetsförsäkringen ska vara statlig och gälla alla.

Vi vill bekämpa droger i alla led. Det ska vara förbjudet att använda narkotika och vi vill skärpa straffen för dem som tjänar pengar på andras missbruk.

Du ska få bestämma så mycket som möjligt själv och besluta om att till exempel avbryta behandlingar. Aktiv dödshjälp ska dock vara förbjudet i Sverige.

Alla ska få behålla minst hälften av en löneökning.

Inrätta en ny jämställdhetsmyndighet.

Vi vill behålla bruksvärdessystemet och säger nej till marknadshyror.

Vi vill öka kulturbudgeten.

Fri entré på statliga museer.

Vi vill behålla monarkin som den är idag.

Liberal mediepolitik innebär att staten […] stöttar public service och kvalitetsproduktioner.

Liberalerna har en stolt tradition att bygga den moderna välfärdsstaten.

Nej till marknadspriser och ja till statliga monopol, fler myndigheter och förbud kanske är bra politik – men det är knappast liberalism. Nu har Liberalerna lagt beslag på liberalismen, vilket väl är en typiskt folkpartistisk sak att göra. Namnbytet är mer passande än vad namnet är.

Diskutera och dela på Facebook och Twitter.