Jag minns inte mycket från hemkunskapen i högstadiet mer än att jag och läraren sällan kom överens med varandra. Men jag glömmer aldrig hennes effektiva rättviseprincip. När vi hade bakat någonting gott skulle en av oss dela på kakbiten medan den andre skulle välja vem som fick vilken bit. På så vis kunde ingen part hävda att hen var missgynnad av delningen. Kanske går principen att överföra till politiken?

Självklart leder tankarna till regeringsbudgeten, eftersom Löfven & Co just fick på nosen för att de inte klarade av att ta fram en budget som gick igenom riksdagen. En regeringsbudget handlar om hur gemensamma tillgångar ska användas och fördelas. Men det som ingår i budgeten är ju egentligen inte ”gemensamma” tillgångar, utan sådant som vanligt folk har jobbat ihop och som staten tagit från dem.

Budgeten kan vara vår kaka. Om vi följer principen som min gamla lärare i hemkunskap lärde mig skulle vi kunna säga att den som bestämmer att det är okej att samla in pengar från folk på det viset ska inte få bestämma över vad som görs med pengarna.

Vore inte det rättvist? Det skulle innebära att de som tar folks pengar måste tänka på vad andra än de själva egentligen vill göra med dem. Om inte annat skulle det punktera uppfattningen att vi har en självklar rätt att ta andras saker givet att vi går omvägen via riksdagen när vi gör det.

Kanske funkar inte principen som min gamla hemkunskapslärare lärde mig. Den gör det ju möjligt för dem som får bestämma över pengarna att ge tillbaka vad staten har tagit. Då faller hela grejen med att ha en stor och omfattande stat. Och en stor och omfattande stat kan väl inte vara fel? Eller? Kanske bör vi fortsätta på det gamla spåret och låta dem som bestämmer att de har rätt att ta folks pengar också få bestämma vad pengarna ska användas till. Alternativet, att inte baka kaka på ingredienser ur andras skafferier, låter ju så… läskigt… nästan nyliberalt, va?

Diskutera och dela på Facebook och Twitter.