Malmö FF förlorade igår med 5-0 mot Atletico Madrid. Jag missade alla fem mål på grund av lagg i fulstreamen (jag äger ingen TV). Gissa om jag svor. De senaste dagarna har jag svurit en hel del över att vara student, trots att jag sedan en tid tillbaka har haft förmånen att kunna dryga ut min inkomst med en liten månadslön. Jag har skällt på mina rangliga möbler, suckat uppgivet åt mina nitton kvadratmeter och förbannat den där satans spisen som slutar att fungera ibland.

När matchen var slut kollade jag upp lite statistik. Ni vet, sånt där som statsvetare och ekonomer sätter ihop i grafer och gör såna där, vahettere, regressionsanalyser på. Jag blev inte ett dugg förvånad: jag är fattig!

EU har bestämt att den vars inkomst är lägre än 60% av medianinkomsten i landet lever under ”risk för fattigdom”. Anlägger man ett kvällstidningsmått på saken är jag, åtminstone på min förra årsinkomst beräknat, fattig som en kyrkråtta. Men eftersom jag känner folk som tycker att siffror är ytterst viktiga fortsatte jag min statistikjakt. Än en gång uteblev min förvåning: jag är stenrik!

I alla fall enligt organisationen World Wealth Calculator som har en väldigt fiffig kalkylator på sin hemsida. Om man räknar ”i det stora perspektivet” hör jag till de 13.1% rikaste människorna i världen. Det finns 5.7 miljarder människor som är fattigare än vad jag är. Wow. Jag tillhör nästan the 1%.

Det här med fattigdom är alltså bekymmersamt. Om jag vill känna mig utsatt kan jag välja ett mått och om jag vill känna mig priviligerad kan jag välja ett annat. Sådan är relativismen. I vilket fall som helst kommer jag vid nästa sevärda sportevenemang sitta där och svära över fulstreamen igen. Det kommer att vara handfast och konkret, för sport är till skillnad från statistik inte lika lätt att manipulera. Malmö FF förlorade matchen hur man än tittade på den.

Diskutera och dela på Facebook och Twitter.