Igår satte Feministiskt Initiativ rosa glasögon på de andra partiernas valaffischer. Det var en harmlös aktion, kan tyckas, och idag ska partiets medlemmar själva plocka bort dem igen. Men att aktionen var harmlös förändrar inte att den var fel. Det är när man respekterar principer även i små och till synes oförargliga saker som man är mogen och ansvarstagande.

Med sina valaffischer vill partierna förmedla ett budskap. Denna uttrycksform är en fundamental del i ett demokratiskt samhälle. Att justera budskapet som partierna vill förmedla är att ställa sig över demokratins spelregler. Man kränker ett av samhällets viktigaste verktyg för fredlig kommunikation och organisering. Dessutom: det är inte Feministiskt Initiativs affischer och de ska hålla tassarna borta från andras saker.

Man kan påstå att ”ditt och mitt” inte existerar, att sådant är borgerliga, patriarkala eller liberala illusioner som måste genomskådas och tyna bort, men om man tror på det demokratiska idealet måste man respektera egendom tills väljarna har bestämt annat. Samma sak gäller ”onda” budskap. De ska motverkas demokratiskt.

Man kan inte förlåta en harmlös aktion för att det finns andra, värre, rättighetskränkningar i samhället. Demokratin är samhällets sätt att förhindra det kaos som uppstår om alla gör vad de vill för att få igenom sin egen högst individuella vilja (utan att respektera andras rättigheter). Ändamålet helgar inte medlen. Hur ska vi förlita oss på att Feministiskt Initiativ respekterar exempelvis procedurerna kring votering eller tillvägagångssättet i de olika utskotten om de får mandat i riksdagen, när vi vet att de inte respekterar andra partiers rätt att föra fram sina budskap i valrörelsen?

Aktionen var fel av Feministiskt Initiativ. De visar att de inte är ansvarstagande och att de inte är mogna för riksdagen.

Diskutera och dela på Facebook och Twitter.