En bekant till mig som är aktiv i SSU, socialdemokraternas ungdomsförbund, postade för fyrtio minuter sedan en länk till en artikel om en man som fallit igenom välfärdssystemets luckor. Han begick självmord när det offentligas stöd togs från honom. Kritik mot välfärdssystemet är självklart bra, men såhär ska sådan kritik inte se ut:

Stort tack till dig som röstade på alliansen och deras jävla arbetslinje.

Valrörelsen har börjat. Precis som vid förra valet kan det bli så att oppositionen lyfter fram anekdotiska exempel för att vinna väljare. Förhoppningsvis sker det med större respekt än såhär. I de efterföljande kommentarerna finns följande citat att läsa:

Jag läser Samuels inlägg som att han är arg och besviken på ett system som får människor att ta livet av sig. Ansvaret för detta vilar hos Fredrik Reinfeldt och alliansen.

Om jag skulle ta chansen att göra politik av den här anekdoten skulle jag sikta på det svåra i att bygga ett offentligt system utan luckor som någon kan falla igenom. Jag skulle rikta in mig på att människor tvingas stå i kö, att ens liv ligger i en anonym handledares händer, och att människors värde räknas i pengar av byråkratin för att systemet ska kunna hålla ihop över huvud taget. Kanske, om jag verkligen ville ta i från tårna, skulle jag jämföra med det forna sovjets långa och svindlande brödköer där människor levde på politikers nåder. Men jag skulle (peppar peppar) göra det med stil.

Skulle jag eller någon av mina meningsfränder uttrycka sig på det viset hoppas jag att ingen annan ursäktar smaklösheten med att ”hen är arg och besviken”. Någon har begått självmord. Två barn har förlorat sin far. En SSUare tjänar snabba likes. Tänk den dagen ett vänsterparti får makten igen (någon gång kommer det att ske). Kommer de då vilja ha en saklig opposition som det går att diskutera sansat med, eller vill de ha en som skriker huvudlösa och ångestladdade plattityder? Vad vore bäst för dem som politiken handlar om?