Anders Borg föreslog idag att studiemedlet ska höjas med 700 kronor netto (+1000kr i lån och -300kr i bidrag). Ordföranden i Stockholms studentkårers centralorganisation går förstås bananza och kallar förslaget för ”otroligt korkat”. Det är något tendentiöst i skattesverige att ropa ”korkat” om alla förslag som inte ger det egna lägret mer pengar. Dessutom har ordföranden fel i sak, vilket nationalekonomen Jacob Lundberg visar i sin tweet:

Studiemedel/månad (inflationsjusterat) –
2006: 8 700 kr.
2014: 9 800 kr.
2015: 10 600 kr.

Men vore det så korkat att låta de som studerar finansiera sin utbildning i stället för att låta alla som inte studerar finansiera den? Det är först när en måste betala själv som det egentliga ekonomiska värdet av saker och ting visar sig. Många upptäcker exempelvis först när de flyttar hemifrån att rester borde ätas upp, eller med andra ord att det inte finns några gratis luncher.

Utbildningsväsendet används som arbetsmarknadsåtgärd i Sverige. När arbetslösheten stiger skyfflar politikerna in folk i universitetsvärlden, vilket leder till överutbildning. Att flytta studiefinansiering från kollektivet till individen genom studielån är en dellösning. Allra bäst vore om bidragsdelen helt togs bort så att vi studenter själva fick betala. Då tänker en sig för en extra gång innan en läser kursen ”Harry Potter och hans världar, 7.5 hp” eller väljer studentfesten framför tentaplugget.

Jag tycker att just detta förslag är bra av Anders Borg. Nu slipper jag att nalla lika mycket på andras pengar framöver. Jag kommer ju i framtiden att tjäna mycket mer än vad majoriteten av dem som idag betalar mina studiebidrag gör.

Diskutera och dela på Facebook och Twitter.