Vår rädsla för oordning kväver oss

Människan känner i politiska sammanhang en mycket större tilltro till saker hon ser än till saker hon inte ser. Sådant vi ser – statistik, resultat, påtagliga saker – känns tryggt medan det okända eller det främmande gör oss oroliga. Kanske var det därför politikerna i tisdags införde en myndighet för civilsamhället, alltså en politisk myndighet för det icke-politiska. På grund av oro för det vi inte ser behöver vi få eller inga bevis för att kräva begränsningar av människors frihet, men ställer väldigt höga beviskrav på att frihet fungerar innan vi häver ett förbud.

Vi vill ha ett politiskt kontrollbord med styrspakar som vi kan dra i för att arrangera om samhället efter behov. Saknas det styrspakar föreställer vi oss kaos. För mig är det uppenbart att denna rädsla är irrationell. Tvärtom borde vi vara rädda för vad de som håller i styrspakarna kan ställa till med.

Politiker har nämligen inte råd att göra misstag. De måste gå den försiktiga vägen via väljarna. Men så sker inte utveckling. Så uppstår stagnation. Biltillverkaren Henry Ford lär ha sagt att ”om jag hade frågat folk vad de ville ha skulle de ha svarat ‘snabbare hästar’.” Det är fria människors trial and error som leder utvecklingen framåt, inte politiker.

Vårt kontrollbehov står i omedelbar konflikt med våra moraliska värderingar. Till exempel är välfärdsstaten oförenlig med rörelsefrihet – som Sverige fungerar idag måste vi begränsa invandringen för att inte gå i konkurs. Men kanske står rädslan för det okända också i konflikt med värden vi ännu inte förstår är hotade.

Det sägs att en iPhone för bara tjugo år sedan hade kostat drygt 22 miljoner kronor att tillverka. Trots alla politiska hinder som ligger i vägen har den ekonomiska och intellektuella frihet som kvarstår medfört sådant vi för inte så längesedan trodde var omöjligt. Frihetens kraft skapar idéer och möjligheter som inte ens går att föreställa sig bakom ett kontrollbord. Fler borde ifrågasätta den politiska maktens inflytande över privatlivet. Ingen vet vilka ekonomiska, teknologiska och sociologiska revolutioner politiken riskerar att strypa i sin vagga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

WordPress.com.