År 2012 hade Sverige det femte högsta skattetrycket av alla OECD-länder. 44,2% av vår BNP bestod av skatt. Den som hade 25 000 i månadsinkomst betalade sammanlagt 17 200 kronor i skatt, vilket motsvarar 69% av lönen. Skatt var i särklass svenskens enskilt största utgift.

Det finns därför anledning att bejaka de moraliska aspekterna av skatten. Tänk dig att du har planterat ett äppelträd. Länge har du vattnat, beskurit och pysslat om trädet och det är dags att skörda den första frukten. Du har just plockat ett äpple, men innan du hinner smaka kliver någon in i din trädgård och delar äpplet i två. Jag tar hälften, säger hon. Om du vägrar låser hon in dig, eller tar fler äpplen från dig som straff. Är det handlingar du själv är beredd att utsätta någon annan för?

Det är principiellt moraliskt fel att kliva in i andras trädgårdar och ta deras äpplen. Om du gjorde det skulle du veta att du gjorde någonting fel. Samma känsla borde du ha gällande skatt. Om du saknar denna känsla anser du kanske att andras äpplen på något sätt tillhör dig. Att den tid och energi som din granne lägger ner på att plantera, vattna och beskära sina träd inte till fullo är hennes.

På samma sätt finns det någonting principiellt moraliskt fel med skatt. Pengarna en tjänar på att arbeta är ens egna. Ingen annans.

Inkomst är frukten av ens arbete och skatt är därmed samma sak som att jobba gratis. Prova att beordra någon som jobbar att utföra sitt arbete på ett sätt du själv skulle föredra. Eller försök att bara betala halva priset på din nästa matkasse. Är det rätt att bötfälla eller fängsla dem som skulle vägra lyda dig? Lek med tanken. Prova att vända på steken: tillhör hela din kropp dig, eller är den största delen egentligen någon annans?

Det är inte en god handling att betala skatt. Du har ju inte möjligheten att avstå, så det är inte ens din handling. Det är någon annan som tar från dig. Det kan däremot vara en god handling att frivilligt skänka pengar dit du tycker att de bäst hör hemma. Då har du själv fattat ditt beslut och kanske gjort någonting principiellt moraliskt gott. Men för att ha råd med sådana goda handlingar måste en först få behålla sina pengar.

Diskutera och dela på Facebook och Twitter.