Uppdatering 28/12 2014: Susanna kallar sig nu för @SMannelin på Twitter.

I torsdags publicerade twittraren Susanna Pettersson ett gästinlägg om sin intellektuella resa från radikalfeminist till liberal på bloggen Tenebrism. Jag har haft glädjen att emellanåt utväxla några ryggdunkar med @cardiaca, som hon kallar sig på Twitter. Mitt intryck har hittills varit att hon är intelligent, rapp och rolig. Efter hennes blogginlägg måste jag lägga modig, stark och träffsäker till listan.

Den här texten är ett metainlägg. Ett sådant inlägg som debatterar debatten, och som ofta är så föraktat eftersom det diskuteras mer debatt än politik i Sverige. Men jag vill dra ett litet strå till en stor stack. Susanna har nämligen lovat att börja blogga om hon får fler än 1000 följare på Twitter.

Liberalismen saknar modiga och personliga debattörer. Vänstertänkare styr den delen av samhällsdebatten. På kultursidorna, hos kändisarna som pratar ut i tidningen och i one-liner-sfären online dominerar magkänslovänsterns strukturanalyser. Liberala principer om människans rätt till sig själv eller om marknadsekonomins processer är för torra för de lättsamma samtal vi svenskar vill ha över fikabordet.

De liberala debattörer som noggrant och utförligt bryter ned strukturanalyserna i beståndsdelar och visar vilken förödelse som följer av sådan politik attackeras personligen: ”du är inte en god människa”, eller ”du är en vit och kränkt man”, eller rätt och slätt ”du hatar människor och föraktar svaghet”. (Det sistnämnda sades om Susanna efter att hon hade publicerat sin text.)

Susanna Pettersson är en person med potential att göra skillnad i svensk debatt. Det är min övertygelse. Hennes senaste bidrag visade hur också liberaler är människor som tänker på strukturer och maktförhållanden, men att vi på goda grunder inte alltid vill omsätta dem till politik. Jag tror att det kan komma mycket mer gott från Susannas penna. Därför vill jag att alla som läser det här klickar sig in på hennes Twitter och följer henne. Hon når säkert 1000 följare snart – men varför sluta där?